Wednesday, February 24, 2016

pesanan whatsapp

assalamualaikum.. 1410 24022016

di sini han nak kongsikan sesuatu yg diforward oleh crush


Assalam..
Saya nak kongsi very good tips - bagi yg terbangun dari tidur utk buang air...... baca ya!

Penting untuk diambil perhatian!!!
Tiga kali (1/2)

Para pakar selalu berpesan:
Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x 1/2 minit.

Kenapa penting?
3 x 1/2 minit adalah suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Kerap kali berlaku seorang individu yang siang harinya masih nampak sihat, tetapi malam harinya meninggal. 

Selalu kita mendengar cerita orang, kelmarin saya masih bersembang dengan dia, kenapa tiba-tiba dia meninggal? 

Penyebabnya adalah ketika bangun malam utk ke bilik air kerap dilakukan secara terlalu cepat.
Sejurus kita berdiri, otak masih kekurangan aliran darah.

Kenapa "3 x 1/2 minit" amat
penting?
Kerana pattern ECG .(Electro Cardiogram) seorang individu normal pada siang hari manakala pada masa tengah malam ketika terbangun nak buang air kecil contohnya, pattern ECG itu boleh berubah.

Kerana dgn bangun secara tiba-tiba otak akan jadi anaemic dan mengalami kegagalan jantung (heart failure) disebabkan kekurangan darah.

Dinasihatkan untuk mengamalkan amalan "3 kali 1/2 minit" ini, iaitu:

1.  Bila terbangun drpd tidur jgn terus turun dari katil, tetapi berbaringlah dulu untuk tempoh 1/2 minit; 

2.  Duduk di katil utk tempoh 
    1/2 minit; 

3.  Turunkan kaki, duduk di tepi katil utk tempoh 1/2 minit. 

Selepas 3 x 1/2 minit yg dilakukan secara percuma tanpa membayar sesen pun, otak tidak akan anaemic dan jantung tidak akan mengalami kegagalan,  mengurangkan kemungkinan terjatuh dan meninggal ketika bangun tengah malam seperti yg sering kita dengar.

Pernah seorang tua menangis kesal kenapa beliau tidak mengetahui perkara ini drp dulu lagi setelah membaca pesanan ini.

2 tahun lalu dia bangun tengah malam utk buang air kecil,  di bilik mandi tiba2 terasa dunia berpusing dan beliau terjatuh, akibatnya dia skrg mengalami lumpuh dan tak boleh bangun dri katil, punggunnya mengalami luka2 dikubitus..
Seandainya dia mengetahui
perkara ini, beliau tidak seharusnya menderita seperti kini.

Share utk org2 yg kita syg utk menghindari perkara2 seperti ini terjadi. Ianya boleh berlaku tanpa mengira usia tua ataupun muda.

Sharing is Caring. Kalau yg dah tahu anggap sebagai refresher.



k tu je.. dah baca ke belum??

tah patut dikredit kepada siapa info ni maklumlah dari wasap je kan... 

apa pun memang apa yang kita buat pun memang tak patut rushing. tapi kadang2 perlu jugak. cam "rush to the hospital because of chest pain"

sebab apa chest pain? sebab macam kena ignored. sebab apa kena ignored? sebab ada orang merajuk. kenapa ada orang merajuk? sebab dia rasa tak ambik serius pesan dia. kenapa dia rasa tak ambik serius pesan dia? sebab dia tak ada di tempat kejadian pada masa tu. kenapa dia tak ada di tempat kejadian pada masa tu? sebab dia kerja jauh. kenapa dia kerja jauh? sebab...

pointnya di sini han tak reti pujuk orang merajuk. korang takde ke langkah2 nak pujuk orang merajuk? please share sikit.. please2 

tapi lelaki merajuk memang comel kan? tapi sakit pulek hati saya menengoknye.. macam nak bagi sama2 rasa perasaan merajuk tu. sweet la tu kan? selalu sehidup semati je.. ni semerajuk sekali ha.. acane??

korang tolong suggest eh? tq.. 



2 comments:

Han suka kalau korang komen