Monday, February 29, 2016

pesanan seseorang

assalamualaikum 29022016 1158

Wednesday, February 24, 2016

pesanan whatsapp

assalamualaikum.. 1410 24022016

di sini han nak kongsikan sesuatu yg diforward oleh crush


Assalam..
Saya nak kongsi very good tips - bagi yg terbangun dari tidur utk buang air...... baca ya!

Penting untuk diambil perhatian!!!
Tiga kali (1/2)

Para pakar selalu berpesan:
Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x 1/2 minit.

Kenapa penting?
3 x 1/2 minit adalah suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Kerap kali berlaku seorang individu yang siang harinya masih nampak sihat, tetapi malam harinya meninggal. 

Selalu kita mendengar cerita orang, kelmarin saya masih bersembang dengan dia, kenapa tiba-tiba dia meninggal? 

Penyebabnya adalah ketika bangun malam utk ke bilik air kerap dilakukan secara terlalu cepat.
Sejurus kita berdiri, otak masih kekurangan aliran darah.

Kenapa "3 x 1/2 minit" amat
penting?
Kerana pattern ECG .(Electro Cardiogram) seorang individu normal pada siang hari manakala pada masa tengah malam ketika terbangun nak buang air kecil contohnya, pattern ECG itu boleh berubah.

Kerana dgn bangun secara tiba-tiba otak akan jadi anaemic dan mengalami kegagalan jantung (heart failure) disebabkan kekurangan darah.

Dinasihatkan untuk mengamalkan amalan "3 kali 1/2 minit" ini, iaitu:

1.  Bila terbangun drpd tidur jgn terus turun dari katil, tetapi berbaringlah dulu untuk tempoh 1/2 minit; 

2.  Duduk di katil utk tempoh 
    1/2 minit; 

3.  Turunkan kaki, duduk di tepi katil utk tempoh 1/2 minit. 

Selepas 3 x 1/2 minit yg dilakukan secara percuma tanpa membayar sesen pun, otak tidak akan anaemic dan jantung tidak akan mengalami kegagalan,  mengurangkan kemungkinan terjatuh dan meninggal ketika bangun tengah malam seperti yg sering kita dengar.

Pernah seorang tua menangis kesal kenapa beliau tidak mengetahui perkara ini drp dulu lagi setelah membaca pesanan ini.

2 tahun lalu dia bangun tengah malam utk buang air kecil,  di bilik mandi tiba2 terasa dunia berpusing dan beliau terjatuh, akibatnya dia skrg mengalami lumpuh dan tak boleh bangun dri katil, punggunnya mengalami luka2 dikubitus..
Seandainya dia mengetahui
perkara ini, beliau tidak seharusnya menderita seperti kini.

Share utk org2 yg kita syg utk menghindari perkara2 seperti ini terjadi. Ianya boleh berlaku tanpa mengira usia tua ataupun muda.

Sharing is Caring. Kalau yg dah tahu anggap sebagai refresher.



k tu je.. dah baca ke belum??

tah patut dikredit kepada siapa info ni maklumlah dari wasap je kan... 

apa pun memang apa yang kita buat pun memang tak patut rushing. tapi kadang2 perlu jugak. cam "rush to the hospital because of chest pain"

sebab apa chest pain? sebab macam kena ignored. sebab apa kena ignored? sebab ada orang merajuk. kenapa ada orang merajuk? sebab dia rasa tak ambik serius pesan dia. kenapa dia rasa tak ambik serius pesan dia? sebab dia tak ada di tempat kejadian pada masa tu. kenapa dia tak ada di tempat kejadian pada masa tu? sebab dia kerja jauh. kenapa dia kerja jauh? sebab...

pointnya di sini han tak reti pujuk orang merajuk. korang takde ke langkah2 nak pujuk orang merajuk? please share sikit.. please2 

tapi lelaki merajuk memang comel kan? tapi sakit pulek hati saya menengoknye.. macam nak bagi sama2 rasa perasaan merajuk tu. sweet la tu kan? selalu sehidup semati je.. ni semerajuk sekali ha.. acane??

korang tolong suggest eh? tq.. 



Monday, February 22, 2016

nasik lemak

Assalamualaikum 22022016 0927

i made nasik lemak but i didn't realize that the gas can was empty. (must be my housemate (my cousin, leha); and she didn't inform me). we have gas cylinder stove but we didn't replace the cylinder yet because we didn't cook as frequent as before. so...... our nasik lemak today was totally cooked using conventional rice cooker. (yeah just like in college) 

1. rice
2. fried anchovies
3. chilli sambal
4. hard boiled egg

and the nasik lemak turned out well but the sambal.. wasssssss so so la.. bawang tak mau garing elok!! grr.. and :'( 

tapi bawak jugak ke pejabat... huhu dan letak kat kete crush kt rumah dia. #kbye

(gedik kan? hahahaha.. ade ak kisah?)

oh i didn't took the picture la.. sebab subuh sepie sapa lak nak ambik gambo takde enough lighting kan??

so han share yg ade kat instagram boleh je kan? tapi masa ni masak telur goreng mata kobau

A photo posted by @haniekunie on


ha ambik hang 

k.. k.. sebelum han terlupa.. ni video chare2 membuat ikan bawal dari sampul angpow. cantik sampul angpow.. cam rugi je buang begitu sahaja tanpa main2 dulu. hehehe.. cousin han, nana yang request.

mainan zaman kekanak. dulu takde ipad ipod ke ape ke.. main le segale benda yang boleh dicapai kenn en en.. 


video ad hoc

Saturday, February 20, 2016

Friday, February 19, 2016

cinta pasti bertemu tapi mati itu lebih pasti..

Assalamualaikum 19022016 1424

"Antara tanda2 yang akan kita rasa,penglihatan terganggu,kelabu je...
Mulut mesti kata....
Eh!kenapa mata ni?kelabu je....tak nampak apa2 le,kabur!
Itu maknanya...ALLAH dah tutup hijab kita,mungkin nak jaga pandangan mata dari melihat benda2 yang buruk dan kotor!
Mata,hidung,telinga,kaki akan layu dan jatuh.
Macam mana nak tahu?
Mata hitam dah tak berkaca,tiada bayangan dan kaku.
Hidung tak cantik dan tak terletak seperti selalu.
Kaki atau tapak kaki akan tegak lurus tak seperti selalu.Di bahagian atas tengah kaki sebelahan buku lali,akan ada ruang kosong.
Badan sejuk bermula dari kaki.Sedikit demi sedikit naik ke kepala.
Keluar peluh berlebihan yang berwarna kekuning kuningan dan melekit.Tak seperti lazimnya.Jika orang mati dalam keadaan Husnul khatimah,ada peluh menitik di dahi dan kelopak mata.Lap bagaimana sekali pun,peluh itu akan tetap keluar.
Selera makan berkurangan atau sebaliknya.Ada yang tiba2 suka makan!ada pula yang tak lalu makan!
Hujung jari kaki dan tangan bengkak kebiru biruan.Biasanya orang yang ada pendarahan dalam badan akan mengalami keadaan macam ni.
Kekejangan pada seluruh angota badan atau bisa bisa badan.
Ada orang2 yang akan pergi,mengadu badan dia sakit2 dan perlu di urut.Esoknya...JALAN!
Tulang pinggang rapat ke lantai.tak seperti orang normal.
Macam mana nak tahu?
Baring atas lantai,jika badan dan lantai sama rata.Sah!dah boleh beli kain kapan."


excerpt : diari seorang ibu

tetiba pulak tercari bab ni. hmm.. nanti nak try menyiasat. dan kalau tahu pun bagus untuk diri sendiri. umur dah meningkat, waktu pun dah makin dekat :)

Tanda dah tahu. Cara urus pulak? Boleh baca di sini: 



Wednesday, February 17, 2016

assalamualaikum

assalamualaikum 1447 17022016

my mom's birthday. called her. wished her. i sensed her smiles throughout the conversation. i MISS u.

if this is a dream i want to wake up now.. suddenly felt some coldness from a warm one. :( sorry.. wrong timing maybe?

maybe i can't share my big smiles just like what she has now. it's not jealousy but i was just unintentionally comparing my life with her. she may not have the du to do anything. But she does has that doer that can do things for her. Alhamdulillah.

hmm.. anyways there's a knot in my chest. and my eyes are hot and blurry.

did i dropped by for quite too long at zem's house last night? and made all this came right in front of my face? i can't believe it.


"I CAN'T BELIEVE IT"


last week we had a long break leave as our boss decided to stay longer at his hometown in muar. it was chinese new year celebration week and alike our hari raya, most of malaysian chinese (or maybe most of my chinese friends) are celebrating this festival for the whole new month of the lunar year. so like you all know, there'll be deafening firecrackers and fireworks booms everywhere.. like literally.. everywhere.

and i'm not really disturbed by the sound, what i hate is i can't get the view of "fire flowers" like i always do in our old house in gunung rapat. yup. i MISS u lot 1023. how are you?

my sister was admitted to GH due to her "complexities" i must say. 6th till 10th Feb. Glad that she's okay now. always following her heart. it's not wrongful but i think it's just too much. i know all these while must be very frustrating for her. but i think things could be better if she keep/kept the promises she made to her doctors.

I had a dream. Of us. Doing things together. This dream I don't want to wake up from.

and i hate that i MISS him so much that i imprudently texted and making unanswered calls and made myself worried about him at all. So yes. Congratulations for bringing back that memory to me. unpleasantly.

I remember that he said that he'll not say anything about his trip to KL if i went out. so so. emm is this that one time? seriously. i'm clueless.

though so, Y S A.


~tootles~