Sunday, August 30, 2015

Landscape notes

Assalamualaikum 1243 30082015

Briefly explain the following terms:

- silhouetting
- moonlighting
- shadowing

Monday, August 24, 2015

ujian

Assalamualaikum 24082015 1652

Rasa tugas han selepas ni memang agak berat. Tapi rasanya bukan bebanan. Tapi lebih kepada ingatan. Yang tulus dan ikhlas. 

Haha ok.

Jom kita cerita benda lain. Sekejap tadi baru makan MAMEE chef tomyam. OK. Tomyam yang tomyam. Haha boleh?? Sebenarnya tiba-tiba rasa lapar time hujan lebat tadi. Jadi kita buat jela apa yang ada. nak minum, yang ada ALICAFE. Kang bergetar pulak minum caffeine, walaupun sedap jugak benda alah tu. Bila dah bancuh.. adoi.. harum je baunya. 

*bangun kejap jenguk balang kopi*

OK. nasib baik dah habis. Kira memang dah takdir han la tu.. lapar, mi segera yang ada dan kuih kacang yang kakhisma bawak hari tu. Haha. 

#nasibbekerjaseorangdiridikalarakansekerjaseronokbercuti

ha panjang kan hashtag? :P biarlah. 

Bila dah submit hal2 GST ni tenang sikit kehidupan. Buat-buat invoice segala dan update data. Takde la nak mengadap file invoice je. Pening ai.

Sikit lagi dah nak balik. Jam 1730. Cey balik nak tepat. Datang? Ha kau jawablah sendiri. "Datin" kata boss. Adoila. Tapi yang tu kadang-kadang boleh disesuaikan dengan bidang tugas kot. Ke tak? Ke sekadar sedapkan hati je? Tapi kalau dah dekat 3 tahun macam ni rasanya.. emm.. 

*Hehe k ada orang "tacing" han tak ajak makan mi segera itu*


A few days ago ada la melawat KLIA2 di waktu malam sepi. Lepas tengah malam. Menyinggah la kiranya. Selama ni pergi melepak hantar Tipah balik Kelantan dan trip2 lain lah. Seronok jugak. Ada pameran lukisan, boleh baring2 kt carpet, haha. Ada satu port (slang - bukan pelabuhan k, tapi kawasan) ni, seatings dia penuh orang baring. Tunggu flight la agaknya. Yela kalau flight dinihari, susah pulak nak bertolak dari rumah kan? Tah jauh ke.. Takde transport ke.. Takde org nak hantor ke.. ye dak? Makanya kat kerusi2 keras tula jadi tempat beradu..

Kat atas ade je launge la macam gaya hotel gtu. tapi sape ke nak duduk situ kalau berbayor lagi.. kot la ada package sekali inap-terbang ke ape ke seronok juga kan? takyah mahal2.. agak2 style hostel backpackers sudah. tapi wangi dan terjaga la kan. barulah org nak pergi. hehe. pandangan han je. tapi kalau macam KLIA2 tu kan, banyak je spot yang selesa. seriously. kena spend duit sikit la beli makanan kat cafe2 tu.. pastu duduk la sampai esok pagi pun. 

*K bunyi motosikal YAMAHA Ninja memang menarik perhatian*

*(jatuh cinta kejap)* 

*k dah*





  








Friday, August 7, 2015

iklan pisyek

Assalamualaikum 07082015 0959


k  k

ni post iklan


picek

ni salah seorang ahli bp.
comey je orgnye. tapi dah jadi laki dan bapak org. 
so jgn gatal kacau dia k. #eh

yang pentingnya kat sini, 
korang boleh click gambar atas ni untuk ke blog dia yang very informative tu. 
especially kepada sesiapa yang berminat hal IT.

terbaru, dia buat freelance melalui 


K

pemende lak fiverr ni kan?
sebenarnya kalau korang memang ada masa baca blog ni, 
mesti korang ada masa nak click link fiverr tu. 
basically, income yg korang boleh dapat ialah 5 USD for each task. ok kan? 
skang dah dekat 4 heng per USD. so dapat la 20 heng untuk setiap kerja yamg agak2 mudah tu.

site ni korang boleh register, dan buat kerja freelance yang sesuai dgn skill yang korang ada.
tak semestinya korang kene ade kelulusan untuk buat semua kerja tu.
as long korang yakin boleh deliver kerja tu, dan client puas hati, oklah kan?
korang pun boleh tambah pendapatan sampingan, 


jobs

ok. korang tengok yang han highlight dgn titik2 merah tu.
tu contoh job scope yang ada. so korang register, click mana koje yang kome berkenan, 
dan start working!

chey bunyi cam senang. 
kenyataannya han tak try pun lagi. 
kan dah kata ni entry iklan free.

saja nak btau pisyek ade buat service buat website dan sebagainya. reformat, repair laptop pun ada. jelajah website dia k?



dan yang berkenan tu, jangan lupa try k?
manalah tau tak payah kerja teruk2 di luar rumah. 
depan pc atas katil pun dah boleh.

ok tu je,

bye!