Wednesday, July 22, 2015

Our thing

Assalamualaikum 0907 22072015

ok. makanya han dah kat sanctuary. lepas tu lepas tu macam takde keje. yela org tak habis beraya lagi. emm terfikir lak nak cite pasal benda ni


TERUS-TERANG


emm nak start tanpa mukadimah takpe kan? macam ni. perkataan terus-terang ni kalau maksud dasarnya ialah : tanpa rahsia, tanpa berselindung atau beating around the bush kata orang gunung rapat. dan for me, berterus-terang ni penting jugak supaya every parties yang berkenaan dalam sesuatu perkara, projek, atau organisasi ke, dapat memahami kehendak masing-masing dan berupaya mencapai kata sepakat supaya mudah berurusan di kemudian hari dan mendapat manfaat yang mutual gitu. (k ada aku kisah korang tak paham ayat kompleks ni? keke.. )

contohnya dalam sesuatu perhubungan. laki bini ke (nak raya kat mana) , boyfren gopren ke (nak dating katne) , adik-beradik ke (bercakor untuk pilih tempat lunch) , bff ke (asyik ak je belanja kau bila??) , mak ayah (dah ada calon ke untuk jadi driver kamu ni? asyik ngantuk je dalam kete??)

ok cukup le contoh-contoh tu kan. tengok soalannya semua simple je. bukan susah pun. tapi kalau tak berterus-terang...

laki bini
laki: tahun ni kite raye kat rumah kande ye. deme takde abang sulung x reti nak ngubah meje
bini: tapi mak dinde dah buat popia milo kegemaran dinde. previous years pun popia tu buat masuk angin je. beraya seminggu kt kampung kande yang indah tu. asyik2 rumah kande. bile nak raye pertame rumah dinde?
laki: tapi hari-hari jumpa mak dinde, tak bosan ke?
bini: (bergenang kolam mata) k.. (sorga bawah tapak kaki kande) (tapi makande/bonde dah kecik hati 4 tahun camni)

k situasi ni mungkin kurang tepat


boyfren gopren
boyfren : gf, kite nk ngedate kat ne ni? 
gopren : entahlah bf. u ada idea? (harap-harap dia ajak g sephora, mekap dah habih ni)
boyfren : g cari puyu nak? kite ade dgr satu port best la
gopren : hah? em k lah (rindu punya pasal, layan je)

balik, mekap calitan terakhir cair dan esok g keje muka pucat lesi boss marah customer muntah tgk muka macam tak mandi. 


gahaha




bff
bff 1: yeay dh order ayam penyet? 
bff 2: dah. dah bayar pun
bff 1: oh ok. lain kali ak belanja kau ek
bff 2: hmm (ish dahla datang sini naik kete ak)

bff 1 tersedak avocado juice kua hidung, bff 2 tergelak beso (dalam hati kata padan muka)


mak ayah
mak ayah : sampai bila kamu nak macam ni?
kite: macam mana? 
mak ayah : camni la. xde ke boyfren ke ape ke. kawan ramai2 xkn takde...
kite: (kenapa tak tolong carikan) *memandang penuh harapan*
mak ayah : (carile sendiri) *memandang tempat lain, meeting adjourned*

pastu lepas 3 tahun meeting lagi. kenduri adik. 


so korang nampak tak natijahnya kalau tak berterus-terang? ada pihak yang rugi. mungkin salah seorang atau salah semua orang.

jadi jadi jadi kan. han nak cakap. jom berterus-terang! tapi jagalah hati orang yang korang tengah meeting tu. janganlah terlalu direct, atau menghentam. nasihat bukan menyelar. hormati dia, dia akan hormat kamu balik.

ok?

selamat berusaha berterus-terang supaya kamu lebih menghargai satu sama lain.  


:D

*hati ada senang, tolong doakan please* 






2 comments:

Han suka kalau korang komen