Tuesday, December 22, 2015

30

Assalamualaikum 22122015 Tuesday 

12012016 Being 30.. emm does anybody know where can i get daily ticker for my blog like what i have down there? (please scroll down). i want it to count by days, not month. 


Friday, December 18, 2015

wingless butterfly

Assalamualaikum 18122015 1755 Friday

yeap.. i've lost my wing. haha.. i mean.. my handphone. htc butterfly j. damaged its motherboard after using it for more than 2 years. Thanks a lot for being a great companion. i might be loving my phone so metaphorically but i do feel very very sad upon its lasting blinks. it kept restarting. i left it at an HTC centre for backup. i'm not sure what can he (the expert) can do about it. T__T


My phone was a


GPS
i use waze to find the best route to any places so that i don't get lost. yeah i know sometimes waze did bluff me but who cares? i've been arrived safely more times than got lost.

TORCHLIGHT
yes it does have torchlight app

MIRROR
after updating the software, the real mirror app was not there anymore. but i manage to look at myself before selfie using the front camera.

RADIO, MUSIC PLAYER
i can listen to my favourite songs and radio stations. But i do that not as often as using the camera

CAMERA
This is one of my main reason of buying the phone. at that time, (2012) 8MP camera phone was already an awesome catch. with 2MP front camera, my skin always appear flawless. though.. yeah.. flawless is not an exact word to describe my skin. there are blemishes but it doesn't appear clearly on the pics. hehehe

DIARY, AL-QURAN, QIBLAH COMPASS, CALCULATOR, BEST SEARCHING NAVIGATOR (I GOOGLE EVERY TIME I MEET NEW THINGS I DON'T KNOW), WINDOW TO MY BELOVEDS, MATCH-MAKER (HAHA YOU KNOW WHO YOU ARE, NOBODY), ALMOST LIKE A LIMB

i lost my way to my office from my friend's place, 
i'm still adjusting to the sound of alarm from my older phone,
i can't text freely to my best buddies using whatsapp , 
i can't contact my nobody as often as before.

and can't selfie as much (i didn't since last monday) 

But, gratefully, 
i can still stay in touch with my beloveds using an older non-android phone i kept since 7 years ago. and it does wonders for not being damaged badly though this butterfingered girl always had it suffering great falls sampai tercabut battery semua. 




actually at first i wanted to buy HTC One. But i was determined, too early and went to the Digital Mall with Syaz. 2 weeks earlier than the available stock. (May 2013)

But i was contented and satisfied with my choice. 

as i said before, i'm a butterfinger. i slipped the phone and had the screen severely cracked; impact of falling flat, facing the concrete floor in front of my office entrance. (June 2013, not even a month after paying the quarter 10 grand)

Had the screen replaced for RM^%$.00 at Sunway Pyramid just after meeting an accident a few days before that.  (i hit a Tiong Nam lorry with steel bar installed behind it. The bumper and bonnet was a bit flat, both of the front lights and a fog light busted) 

and second cracking event on the replaced screen, also took place in June, a year later. (2014) in Setia City Mall. a few minutes after having dinner with Mekonie and Adib at Ichiban Boshi. While strolling woth my friends, my bag fell on the floor. i checked on it and found the screen of my butterfly was kissing another small phone in the bag and had its face broken. tula curang lagi. padan muka. and the cracks are still there, i didn't fix it. :) 






Thanks for bearing with me. a clumsy, butterfinger owner of yours for 30 months.


what a number.

yeah. it's my age this year. 30. (i'll tell you about this year's celebration if i'm daring enough)



and yeah i do think that 2015 is a beautiful year. no matter what.


i'm not usually this positive but i do. and it's just too crazy to digest. 

Every meeting feels like the first time. :)

#ourthing 



Honestly, I will always remember you, my butterfly. My greatest moments in these 30 months shared with you. I might not recover everything; especially recent memories created with bodies, BUTTERFLY feelings i had knowing new people; pictures and every single words, reference of my works i always have in my hands, songs of sweet voice i'm missing.

I hope i can find them in my real memory and not losing them just like i lose you. (sobbing)



<3 <3 <3






Monday, November 30, 2015

hELLO

Assalamualaikum 30 Nov 2015 1553

Been trying to sing this song properly. But cannot find ways how to. Her voice is echoing. Yeah I know it's machine. Haha. tapi Celine Dion tu?  



:D

Monday, November 23, 2015

love soap

Assalamualaikum 1452 23112015


from http://oomori.my/

aha.. tgk tajuk korang pikir ape tu???

sebenarnya macam nak belikan sabun ni untuk adik lelaki han yang mengalami kulit muka berjerawat. tah kenapa. maybe berkaitan tugas dia sebagai tukang masak (praktikal baru) maka kulit dia terdedah kepada minyak dan haba dan sebagainya yang tak berapa sesuai dengan kulit muka la kan. 

tapi harga dia agak mahal la kan. em tapi untuk cuba tak salah kot. makanya kakak dia yang baik hati ni nak belikan masa ada gaji nanti. huhu. baik kan? haha. tapi masa tanya kat owner oomori ni katanya ada whitening effects tapi takdela sampai jadi putih melepak kot. hanya jadi cerah berseri la. 

kata beliau:


"@haniekunie putih cerah bkn putih melepak. Kalau sblm ni muka kusam, lepas ni nmpk seri wuduk nye le. LOL"


hee han baru2 ni je follow dia kat twider. lawak pulak rasanya posts dia si "isteri bernafkoh" ni 

tweethandle beliau:  jgn tersedak tengok dp dia ok..?


tapi memang bernafkoh dia ni. rasa2 han la online shop dia memang boom. macam2 ada. haha (pengunjung harian walaupun tak beli apa2 lagi)



So sabun tu.. acaranya tunggu kakak kau bernafkoh la ye dik... (bergaji.. jangan fikir lain lak)

k bye



Tuesday, November 3, 2015

sushi king bonanza

Assalamualaikum 1240 03112015 

han memang tunggu ni ..

cam biasalah..






ok bye

Friday, October 23, 2015

Mekonie debom

Assalamualaikum 23102015 1144
Ai penat menaip ttbe hilang semua. Stress kejap kakak hani ni. Hari ni cerite besornye mekonie masuk sokabor lagi.. berita disebarkan oleh penghuni kg bunian, aan

snapshot ihsan drpd cikgu aan

Kenai kan artis berkerudung merah tersebut? Ha tu lah mekonie atau onipipah nama manja dari kakak hani. Hehe. Ala tomei tomei dia.

Buat kali kedua beliau muncul di dada akhbar pada hari ni. Kalau dulu dia Kat Utusan, la ni dia dipaparkan Kat Harian Metro. Mainstream newspaper k bukan zine atau buletin sekolah.
Mekonie sekarang sudah semacam suatu brand. Terutama kalau bercerita tentang pengembaraan atau pelancongan. Orang Melayu kata travelling.

kalau korang baca blog dia letopkeypad.blogspot.com 

ehhhhhh chop3.. sekarang MEKONIE.COM hokeh?? memang meletop2 dah jd mekonie.com haaa..

k sambung.. kalau korang baca blog dia mekonie.com, memang korang akan jumpa banyak info pasal tempat-tempat menarik yang dia jejakkan kaki atau cecah kaki ke hirup udara ke.. Sekarang lebih aktif bila dah ada #projektravel. Kemende pulak projektravel tu? Yang tu korang kenalah baca kat mekonie.com. tanya kakak hani bukan boleh jawab sangat pun. :D

DANNNNNN..

Korang pun sebenarnya boleh join #projektravel tu.. Best tau jalan sana sini. Tengok tempat orang, rasa masakan tradisi atau yang terkenal kat sesuatu tempat tu, kenal kawan-kawan baru manalah tahu kalau ada yang #foreveralone tu kot dapat #bff ke jodoh ke.. kannnn.. 

Oklah kakak hani baik hati ni..

snapshot blog mekonie.com

Bila dah jumpa blog ni, tekan kat tab "projek travel" tu nanti korang tau lah..

Selain lancong-lancong, onipipah ada jugak buat food review, lifestyle updates dan lain-lain. Bukan review kosong or scripted ok? dia guna jugak. Haaaa ingat sonang ke kerja blogger? Bukan sekadar keypad warrior kalau ada yang ropitu #mohonclash jele dengan career suci ni ok?

So, buat cik onipipah semoga maju jaya hendaknye dan boleh blog sampai akhir hayat. aamiin.

Love you bebeh.. :) <3 <3 <3 

Uuuu lama tak jumpa dan meroyan bersama-sama.. 






#kelabmekonie for the world 

HAHAHAHAHA



   







Wednesday, October 21, 2015

What if

Do you remember the song called "what if"? 
:)
The questions:
1) What if....
2) What if....
.
.
.
.
1001) What if....
Neither you nor I know the answers..
My advice is just keep going and trust-binding and continuously praying...
That we'll someday find that sweet beginning. 
Till then let's continue being charming.
Hahaha
This is #ourthing


WHAT IF

What if I give you my smile?Are you gonna stay for a while?What if I put you in my dreams tonight?Are you gonna stay until it's bright?

What if I give you my story?Are you gonna listen to me?What if I give you my heart?Are we never gonna be apart?

Come on baby try harderCome on baby light my fireCome on baby be mine'Cause you're the one I wanted to be

What if I do ignore youWill you just walk away and cry?What if I did disappoint you?Are you gonna say goodbye?

Come on baby try harderCome on baby light my fireCome on baby be mine'Cause you're the one I wanted to be

What if I try to catch flying snitch?Are you gonna come with me?What if I give you my song?Are we gonna sing along?

Come on baby try harderCome on baby light my fireCome on baby be mine'Cause you're the one I wanted to be

What if you leave me right here?I'm right here and waiting for you
source: http://lirik.kapanlagi.com/artis/mocca/whati_if

Monday, October 12, 2015

The object of my affection

Assalamualaikum 1040 12 oct 2015

Here is one of my favourite songs by Mocca. 

Mocca is band from Indonesia I firstly saw on "Chocolate" a Korean talkshow. 

Sadly, like other talented band with good music, this band also drowned in the sea of mainstream-manufactured-music playing bands, and I can say they gained more popularity in Korea. The songs are mostly in English and maybe it's one of the reasons why they are not really been accepted in their homeland.

Check this out: 





THE OBJECT OF MY AFFECTION

life would be sweeter
if I just knew things better
so why did I get slammed by the door
should I look for another
or should I choose the other man
things may turn out differently

if we can't be together
I think I can't be bothered
but why do I keep thinking of you
I never wanted this to happen
but it feels like I'm in heaven or hell
every time you are near

you're the object of my affection
I'm longing for your attention
you're the one that I've been clinging to
you're eyes are filled with passion
is this just a physical reaction?
who cares
I think that we're meant to be

....

and this song is for...nobody


:)


Sunday, October 4, 2015

Percaya tak?

Assalamualaikum

updated: 1103 05152015

k han bosan dok office

maka...


Percaya tak bukan Kat instagram je boleh jual barang? Selain Facebook, etsy, eBay, lelong, mudah dan tah mana2 lagi, TWITTER pun boleh je jadi medan berjual beli. Haaaa tengok gambar tu kalau tak caye.. 


---------------------------------------------


Ok ok. (hi rizzu bambear!
Sebab apa han pilih muna rahimah untuk feature kali ni? 

Sebab dia guna jerebu untuk hasilkan effect ala2 luonegeri kat gambo2 deme ni ha.. 









lawa kan???

aaa jeles. 

Sebenarnya nak share sikit je pasal photographer tak berapa kecik yang tiba-tiba viral kat media sosial disebabkan gambar berjerebu yang diambilnya ni. Gambar post-wedding kalau tak salah han.. 

1. Dikenali sebagai muna rahimah

2. Kawan dia nurul Diana

3. Ahli blogger perak (pemalas gila admin)

4. Orang ipoh

5. Tak caye diri dia comel

6. Photographer berbakat tak padan usia

Tapi tapi tapi.. 

Slot dia sampai akhir tahun ni dah penuh ok. 


Tapi tak pastilah kalau nak jumpa minum2 kopi coffeeking sambil nyembang dia layan la kot. Kalau tak busy.
  
#hohohoho

Check her arts out:

Twitter: @munarahimah
Fb: muna rahimah
Other search: the dope photography

Demi kecantikan FOTOCINTA anda


---------------------------------------------------------


yang kenal lebih dekat dengan dia, click link kat bawah ni

http://www.munarahimah.com/




Friday, September 25, 2015

Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir - Setia (Official Lyric Video)

Assalamualaikum 25 September 2015 19 minit selepas 1111


kadang-kadang di hari cuti begini, kau tak nak buat apa-apa selain merenung kipas siling 

tak nak jumpa orang, kecuali yang terbayang di mata je. hahahahahahahahahahahahahaha

#kesayangan

Friday, September 18, 2015

Assalamualaikum 1131 20150918

I don't know why.

But posts on 


look so .. yummy! hahahaha   

kbye


Thursday, September 17, 2015

Heartaway :)

My heart went on a vacation
In which somebody's said wants to come along but he didn't
When my kind of 'sayang' sang by Shae but his is KRU's
When he sang me blue night while all I'm seeing is black
When what I want was walking at the sandy beach he brought me to a hard, rocky one
When he said what I have is honesty and he chose to delay his
And there's nothing wrong with that all.
How I hate myself for breaking my own pledge
How I hate myself for not regretting anything
How I hate myself for still praying for your happiness
Am I too blind or was blinded?
All I want is u to be happy.
And I'm content with that
I hope u won't vanish
And I'm trying. Always trying to be understanding.
Because I happened to know that you've been through a lot
Thank you for sharing that lot with me, good or bad, fun or sad.
Thank you for even think that I'm unique.
Thank you for spending your rush hours with me.
It's not sympathy.
I do want to make u happy.
Since u said that your home is empty.
But you're not saying that there's a reason for that emptiness
These were us and still are us.
Both are melancholic, hopeless romantic.
Let's us just be just us.
And your other fledglings.
Hehe
#ourthing

Saturday, September 5, 2015

Tips dgn boyfriend baru

- jgn cerita/share sangat hal boyfriend lama

- jgn cerita detail keunikan kawan-kawan you

- jgn p tempat-tempat yang you tak biasa

- jgn p keluar sampai lewat malam tak balik rumah

- jgn percaya sangat orang yang baru dikenali

- jaga diri

Sunday, August 30, 2015

Landscape notes

Assalamualaikum 1243 30082015

Briefly explain the following terms:

- silhouetting
- moonlighting
- shadowing

Monday, August 24, 2015

ujian

Assalamualaikum 24082015 1652

Rasa tugas han selepas ni memang agak berat. Tapi rasanya bukan bebanan. Tapi lebih kepada ingatan. Yang tulus dan ikhlas. 

Haha ok.

Jom kita cerita benda lain. Sekejap tadi baru makan MAMEE chef tomyam. OK. Tomyam yang tomyam. Haha boleh?? Sebenarnya tiba-tiba rasa lapar time hujan lebat tadi. Jadi kita buat jela apa yang ada. nak minum, yang ada ALICAFE. Kang bergetar pulak minum caffeine, walaupun sedap jugak benda alah tu. Bila dah bancuh.. adoi.. harum je baunya. 

*bangun kejap jenguk balang kopi*

OK. nasib baik dah habis. Kira memang dah takdir han la tu.. lapar, mi segera yang ada dan kuih kacang yang kakhisma bawak hari tu. Haha. 

#nasibbekerjaseorangdiridikalarakansekerjaseronokbercuti

ha panjang kan hashtag? :P biarlah. 

Bila dah submit hal2 GST ni tenang sikit kehidupan. Buat-buat invoice segala dan update data. Takde la nak mengadap file invoice je. Pening ai.

Sikit lagi dah nak balik. Jam 1730. Cey balik nak tepat. Datang? Ha kau jawablah sendiri. "Datin" kata boss. Adoila. Tapi yang tu kadang-kadang boleh disesuaikan dengan bidang tugas kot. Ke tak? Ke sekadar sedapkan hati je? Tapi kalau dah dekat 3 tahun macam ni rasanya.. emm.. 

*Hehe k ada orang "tacing" han tak ajak makan mi segera itu*


A few days ago ada la melawat KLIA2 di waktu malam sepi. Lepas tengah malam. Menyinggah la kiranya. Selama ni pergi melepak hantar Tipah balik Kelantan dan trip2 lain lah. Seronok jugak. Ada pameran lukisan, boleh baring2 kt carpet, haha. Ada satu port (slang - bukan pelabuhan k, tapi kawasan) ni, seatings dia penuh orang baring. Tunggu flight la agaknya. Yela kalau flight dinihari, susah pulak nak bertolak dari rumah kan? Tah jauh ke.. Takde transport ke.. Takde org nak hantor ke.. ye dak? Makanya kat kerusi2 keras tula jadi tempat beradu..

Kat atas ade je launge la macam gaya hotel gtu. tapi sape ke nak duduk situ kalau berbayor lagi.. kot la ada package sekali inap-terbang ke ape ke seronok juga kan? takyah mahal2.. agak2 style hostel backpackers sudah. tapi wangi dan terjaga la kan. barulah org nak pergi. hehe. pandangan han je. tapi kalau macam KLIA2 tu kan, banyak je spot yang selesa. seriously. kena spend duit sikit la beli makanan kat cafe2 tu.. pastu duduk la sampai esok pagi pun. 

*K bunyi motosikal YAMAHA Ninja memang menarik perhatian*

*(jatuh cinta kejap)* 

*k dah*





  








Friday, August 7, 2015

iklan pisyek

Assalamualaikum 07082015 0959


k  k

ni post iklan


picek

ni salah seorang ahli bp.
comey je orgnye. tapi dah jadi laki dan bapak org. 
so jgn gatal kacau dia k. #eh

yang pentingnya kat sini, 
korang boleh click gambar atas ni untuk ke blog dia yang very informative tu. 
especially kepada sesiapa yang berminat hal IT.

terbaru, dia buat freelance melalui 


K

pemende lak fiverr ni kan?
sebenarnya kalau korang memang ada masa baca blog ni, 
mesti korang ada masa nak click link fiverr tu. 
basically, income yg korang boleh dapat ialah 5 USD for each task. ok kan? 
skang dah dekat 4 heng per USD. so dapat la 20 heng untuk setiap kerja yamg agak2 mudah tu.

site ni korang boleh register, dan buat kerja freelance yang sesuai dgn skill yang korang ada.
tak semestinya korang kene ade kelulusan untuk buat semua kerja tu.
as long korang yakin boleh deliver kerja tu, dan client puas hati, oklah kan?
korang pun boleh tambah pendapatan sampingan, 


jobs

ok. korang tengok yang han highlight dgn titik2 merah tu.
tu contoh job scope yang ada. so korang register, click mana koje yang kome berkenan, 
dan start working!

chey bunyi cam senang. 
kenyataannya han tak try pun lagi. 
kan dah kata ni entry iklan free.

saja nak btau pisyek ade buat service buat website dan sebagainya. reformat, repair laptop pun ada. jelajah website dia k?



dan yang berkenan tu, jangan lupa try k?
manalah tau tak payah kerja teruk2 di luar rumah. 
depan pc atas katil pun dah boleh.

ok tu je,

bye!




Tuesday, July 28, 2015

Anew

Assalamualaikum 0959 28072015

Bismillahirrahmanirrahim....



Wednesday, July 22, 2015

Our thing

Assalamualaikum 0907 22072015

ok. makanya han dah kat sanctuary. lepas tu lepas tu macam takde keje. yela org tak habis beraya lagi. emm terfikir lak nak cite pasal benda ni


TERUS-TERANG


emm nak start tanpa mukadimah takpe kan? macam ni. perkataan terus-terang ni kalau maksud dasarnya ialah : tanpa rahsia, tanpa berselindung atau beating around the bush kata orang gunung rapat. dan for me, berterus-terang ni penting jugak supaya every parties yang berkenaan dalam sesuatu perkara, projek, atau organisasi ke, dapat memahami kehendak masing-masing dan berupaya mencapai kata sepakat supaya mudah berurusan di kemudian hari dan mendapat manfaat yang mutual gitu. (k ada aku kisah korang tak paham ayat kompleks ni? keke.. )

contohnya dalam sesuatu perhubungan. laki bini ke (nak raya kat mana) , boyfren gopren ke (nak dating katne) , adik-beradik ke (bercakor untuk pilih tempat lunch) , bff ke (asyik ak je belanja kau bila??) , mak ayah (dah ada calon ke untuk jadi driver kamu ni? asyik ngantuk je dalam kete??)

ok cukup le contoh-contoh tu kan. tengok soalannya semua simple je. bukan susah pun. tapi kalau tak berterus-terang...

laki bini
laki: tahun ni kite raye kat rumah kande ye. deme takde abang sulung x reti nak ngubah meje
bini: tapi mak dinde dah buat popia milo kegemaran dinde. previous years pun popia tu buat masuk angin je. beraya seminggu kt kampung kande yang indah tu. asyik2 rumah kande. bile nak raye pertame rumah dinde?
laki: tapi hari-hari jumpa mak dinde, tak bosan ke?
bini: (bergenang kolam mata) k.. (sorga bawah tapak kaki kande) (tapi makande/bonde dah kecik hati 4 tahun camni)

k situasi ni mungkin kurang tepat


boyfren gopren
boyfren : gf, kite nk ngedate kat ne ni? 
gopren : entahlah bf. u ada idea? (harap-harap dia ajak g sephora, mekap dah habih ni)
boyfren : g cari puyu nak? kite ade dgr satu port best la
gopren : hah? em k lah (rindu punya pasal, layan je)

balik, mekap calitan terakhir cair dan esok g keje muka pucat lesi boss marah customer muntah tgk muka macam tak mandi. 


gahaha




bff
bff 1: yeay dh order ayam penyet? 
bff 2: dah. dah bayar pun
bff 1: oh ok. lain kali ak belanja kau ek
bff 2: hmm (ish dahla datang sini naik kete ak)

bff 1 tersedak avocado juice kua hidung, bff 2 tergelak beso (dalam hati kata padan muka)


mak ayah
mak ayah : sampai bila kamu nak macam ni?
kite: macam mana? 
mak ayah : camni la. xde ke boyfren ke ape ke. kawan ramai2 xkn takde...
kite: (kenapa tak tolong carikan) *memandang penuh harapan*
mak ayah : (carile sendiri) *memandang tempat lain, meeting adjourned*

pastu lepas 3 tahun meeting lagi. kenduri adik. 


so korang nampak tak natijahnya kalau tak berterus-terang? ada pihak yang rugi. mungkin salah seorang atau salah semua orang.

jadi jadi jadi kan. han nak cakap. jom berterus-terang! tapi jagalah hati orang yang korang tengah meeting tu. janganlah terlalu direct, atau menghentam. nasihat bukan menyelar. hormati dia, dia akan hormat kamu balik.

ok?

selamat berusaha berterus-terang supaya kamu lebih menghargai satu sama lain.  


:D

*hati ada senang, tolong doakan please* 






She

While thinking bout her

:'(

Tuesday, July 14, 2015

Update

Takde ke org nak suggest apa yg patut Han update kt sini?

Tuesday, June 30, 2015

Monday, June 29, 2015

Questions

cherry tree



Assalamualaikum
June 6th 2015 2219

There's a question from a new person I met:
"Will you update your 'repekan'?"

I was puzzled and can't believed being asked about this trashy blog. Hehe do you feel so?
And what's making me more curious, the question surprisingly asked by someone I haven't tell anything about my social networking friends, clubs or societies.

The probability is, he googled my name used for that particular application. And came across the word "bp" and voila! Found my blog, and other apps I'm using and all the bla2 appeared when you googled my mainstream username. Aah I use it for almost everything.


June 29th 2015 1412

It's kind of scary when somebody do that to you. Especially somebody you just knew. 
.
.
.
.
.

But through time. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


It's kind of exciting when you knew somebody is following you closely. Especially if you feel comfortable towards that person. (Well, yeah after knowing the person for some time). This time it's different. Again, I'm opening up opportunities for my heart to taste new heartbreaks and wounds. 

My hobby is 'reading' others' posts on social media/ network. But this time I'm really taken aback for not being able to find this person on the net. Maybe I have too many blogger friends or friends who really enjoyed sharing their life and thoughts publicly. Thus, I was not expecting this and I was mad, like really mad. Unimaginably. But, yeah. My friends know me too well. They knew I was furious, so they kept comforting me and give some thoughts too. I'm becoming more anxious and can't make up my mind. Though.. and the thoughts are differ according to gender and status.

"My body say let's go, but my heart say no." -  or is it the other way round? 


The truth is, the butterflies and moths are flying again. In that jar. After a quite while. 
It's different from this previous go-lucky 2 years. For some reasons, it's quite similar to what I had last 6 years. 

Alas, this may or might be not it. 



But, what's wrong with hoping and praying for the best kan?

Thank you ❤