Thursday, May 26, 2011

DON'T QUIT

When things go wrong as they sometimes will,

When the road you're trudging seems all uphill,

When the funds are low and the debts are high,

And you want to smile but you have to sigh,

When care is pressing you down a bit,

Rest, if you must, but dont you quit.

Life is queer with its twists and turns,

As every one of us sometimes learns,

And many a failure turns about,

When he might have won had he stuck it out;

Don't give up though the pace seems slow--

You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than,

It seems to a faint and faltering man,

Often the struggler has given up,

When he might have captured the victor's cup,

And he learned too late when the night slipped down,

How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out,

The silver tint on the clouds of doubt,

And you can never tell how close you are,

It may be near when it seems afar.

So, stick to the fight when you're hardest hit

It's when things go wrong that you mustn't quit.


~unknown

shared from my lecturer, madam umairah diaz

Friday, May 20, 2011

the last of my grandparents

selasa lepas, 17 may 2011, tok meninggal pada jam 7.35 malam lepas han solat maghrib.

itulah grandparent yg terakhir yang han paling kenal.. tok ahmad, han tak pernah jumpa. tok ali, han tak pernah dapat kenal walaupun dialah yang paling tabah menghenjut han dalam buaian, kalau sejam pun sejamlah. tapi dia meninggal masa han umur tak sampai setahun pun. opah mah, han jumpa la.. tapi dah meninggal masa han sekolah rendah. tok siah ni la yang paling rapat, tidur pun sama2.. dia tegur han tidur tak bergerak2. statik je dari malam sampai pagi.. hihi.. kalau org lain, mesti dia tak tahan tidur sekatil. ganas sgt. :)

tok garang. tapi cakap han kebanyakannya dia boleh consider walaupun ala2 laser gitu.. :D

tak tau nak cerita apa.. banyak sangat kenangan.. :) tak sedih sgt.. tapi terkejut jugaklah.. sekarang baru rasa sedih. dalam masa beberapa bulan ni memang kehidupan kami semua sentiasa dijadualkan mengikut keadaan dia. bila dia dah takde, macam takde aktiviti pulak.

han selalu berdoa biar tuhan ambil dia dengan mudah sebab kesian tgk dia terlantar tak dapat buat apa2. solat maghrib malam tu, han berdoa kalau betul dia akan pergi dalam masa terdekat, biarlah dia pergi dgn tenang, tuhan kasihankan dia, biar nabi s.a.w bagi syafaat kat dia, sebab dia baik sgt..

5 minit lepas tu dia pun menghembuskan nafas terakhir. sekejap je proses waktu nazak dia. start 6.50 ptg sampai 7.35 mlm. 6.50 muka dia dah pucat, kuning. han tengok dia muntah cairan kecoklatan. aneh sangat, sepatutnya muntah putih atau kuning sebab baru je minum susu. emm dia macam batuk tapi sangat lemah. han cuba periksa mata, nadi kat wrist, leher dan jantung. very very weak! mata dah takde respon, tak gerak. tapi otot kelopak still working. i yelled for my mom. seriously i thought she was already gone. she wasn't breathing!

tapi lepas tu mak, anjang, ayah.. semua ajar tok mengucap. muka dia start pink balik. tapi pernafasannya sangat lemah.. lebih kurang 30 saat - 1 minit sekali. gap panjang gile. we started telephoning relatives. tapi just to informed that she's breathing problem.. tapi weak la.. i actually said that i was afraid she had gone. nervous kot. terkawal tapi serabut cakap bm-bi.

7.30 dia start bernafas dgn kuat. 7.35 dah selesai. disahkan oleh makcik yang bekerja sebagai nurse yang sekarang dah berpangkat matron selepas dia datang dalam setengah jam lepas tu.

saat paling menyayat hati adalah semasa kami semua diberi peluang menatap dan mengucup wajahnya buat kali terakhir sebelum dikafankan sepenuhnya. especially masa my mother and abg boy's turn. i feel sorry for abang, my younger brother yang tak dapat balik dari uitm merbuk.

jenazah tok dikuburkan di tanah perkuburan islam rapat setia dekat gua kek look tong. nostalgic sangat sebab my two adopted aunties, mak chor and angah umi ada dikuburkan di sana dan my special beloved friend, siti israha othman pun ada kat sana. moga allah mengasihani mereka semua dan diberi syafaat oleh nabi s.a.w.

al-fatihah.

dan mungkin dari tarikh ini, kami sekeluarga akan menghitung hari untuk menyiapkan dan berpindah ke rumah di pekan razaki lebih awal dari tarikh ayah bersara. han sayang sangat rumah besar ni.. tak sampai hati nak berpisah. tapi memang uzur dah..

tapi ruang ini,
ruang yang han biasa,
ruang yang mendewasakan han,
ruang yang penuh perasaan sayang,
ruang yang tak pernah han tinggalkan,
ruang yang han nak kongsi, nak banggakan dengan yang tersayang.

Thursday, May 12, 2011

projek mudah kalau kome nak try

keriak


ubi keledek yang telah direbus dan dilenyek dicampur sedikit tepung gandum masuk sedikit garam,

kemudian dibentukkan seperti donat

kemudian digoreng dan ditoskan

gula dan sedikit air dimasak menjadi air gula yang pekat,

masukkan kuih yang digoreng tadi dalam air gula,

api perlahan, sentiasa kacau2 kuih tadi sampai bersalut,

sampai dah bersalut, dah kering air gula kat kuih tu,

angkat dan biar die kering..

tadaa!! dah siap.

p/s: doh yg same boleh diguna buat coq badak.

kelapa badak:

kelapa parut, cili, serai, bawang merah, udang kering, garam sikit, dikisar ye

tumis yang dikisar tadi tu dgn minyak sikit,

masuk cili kering or boh,

air sedikit,

pastu agak2 dah cantik, masukkan kelapa,

kacau sampai kering garing..

pastu sumbat la dlm doh tadi, buat bulat, goreng..

tadaa!! dapat badak pulak.. senang je kan????