Wednesday, January 26, 2011

needing more toys?

scrumdilly-do!: Never underestimate...: "the joyful power of an empty box (or two...or three...) we stacked, we knocked down, we kicked, we threw, we stacked again, we became robo..."

bila org dah mula bertanya

umur dah berapa?
25

kerja mana?
unemployed

kenapa tak kerja lagi?
baru grad?

bila grad?
bulan disember

la.. ada iklan XXXX tarikh tutup 21 januari lepas. ada apply tak?
tak

habis sekarang ni nak buat apa?
berehat-rehat kat rumah. buat aktiviti kegemaran

sampai bila?
lepas bulan 3 baru nak serius

start applying now!
ye baik..



Friday, January 21, 2011

kalau karaoke lagu ni beh ni

ello-benci tapi rindu

Bukan hanya sekedar penghibur
Diriku ini sayang
Bukan hanya sekedar pelepas
Rindumu oh sayang

Sakit hatiku
Kau buat begitu

Bukan hanya sekedar penghibur
Diriku ini sayang
Bukan hanya sekedar pelepas
Rindumu oh sayang

Sakit hatiku
Kau buat begitu

Kau datang dan pergi sesuka hatimu
Kejamnya dikau teganya dikau padaku
Kau pergi dan datang sesuka hatimu
Oh sakitnya hati bencinya hati padamu

Sakitnya hati ini
Namun aku rindu
Bencinya hati ini
Tapi aku rindu

Kau datang dan pergi sesuka hatimu
Kejamnya dikau teganya dikau padaku
Kau pergi dan datang sesuka hatimu
Oh sakitnya hati bencinya hati padamu

Sakitnya hati ini
Namun aku rindu
Bencinya hati ini
Tapi aku rindu

Benci benci tapi rindu
Benci benci tapi rindu
Benci tapi rindu
Benci tapi rindu

Wednesday, January 19, 2011

insha allah by maher zain

this is one song that my studio mate, sarah johar asked us to listen to when we're all down and feel helpless when doing out design thesis.

and yes, it does give us strength by asking us remembering Allah and know that He will always be with us, helping us, through thick and thin.


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless

You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way



Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray

OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way


Video & Lyrics Information

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
Copyright: Awakening Records 2009

Tuesday, January 18, 2011

jom update blog

tak tau mende nk tulih..

nak cerite takde cerite..
nak luah, tak terluah..
nak telan, perit berduri
sudahnye.. fb lagi

Saturday, January 15, 2011

petua nak kurus

(1) A) Caranya ialah mengubah cara pemakanan yang diamalkan daripada kebiasaan kepada satu kaedah yang baru
iaitu
1. Apa yang kita ambil untuk sarapan diwaktu pagi ditukar kepada apa yang sepatutnya dimakan
ditengah hari dibawa dan dimakan diwaktu pagi.
2. Pada waktu tengah hari jangan makan makan yang mengenyangkan, cukup sekadar buahbuahan
atau jangan makan langsung.
3. Makan malam diawalkan dan diambil dalam lingkungan waktu jam 7.00 malam.
4. Jangan makan selepas pukul 9.00 malam walaupun anda belum makan apa apa sebelumnya.
Jika perlu juga cukup sekadar segelas susu atau buah- buahan atau makanlah sedikit tetapi
jangan mengambil makanan yang telah dimasak (makan berat).
(2) B)B) Cara yang kedua sebagai amalan tambahan, berpuasa 2 kali seminggu (setiap hari Isnin dan Khamis), mesti
berpuasa dengan niat diwaktu malam yang kita hendak berpuasa pada hari esok. Bukan menahan lapar sahaja
yang diikuti dengan makan sedikit atau minum. Pada hari ketika kita berpuasa sangat elok kita melakukan
senaman. Walaupun manusia itu tahu bagaimana untuk menguruskan badannya, walaupun manusia itu memang
sedar bahawa kegemukan itu mudah mengundang penyakit, namun manusia mudah lupa dan tidak berdaya
untuk melakukannya lantaran tiadanya disiplin. Jadinya salahkanlah diri sendiri kerana "sikap adalah
menghukum diri".
(3) C) Ada satu lagi petua yg mudah diikuti. Setiap kali bangun pagi, waktu tengahari dan sebelum masuk tidur di
sebelah malam, amalkan meminum secawan teh cina (hijau) yg dicampurkan dengan limau nipis atau kasturi.
Insyaallah,anda akan lihat kesannya selepas 7-14 hari mengamalkannya.

ni petua dikongsi oleh abang senior mase sekolah dulu.. :D trimas!

ah hujan lagi

hujan lagi
aku suka bau hujan
bau manis hujan waktu malam
angin menderu kuat
kilat memancar
guruh gegak gempita
romaku meremang
dingin mencengkam

ya hujan lagi
hujan lebat lagi
angin kuat tambah deras
rumahku tempias lagi
tingkap-tingkap utara kututup dulu
bilik adik banjir lagi
bumbung bocor lagi
nasib kotak-kotakku tak kebasahan

angin hujan malam
mataku pedih minta ditutup
aku tak mahu
kepalaku berat minta diampu bantal
aku tak mahu
aku tak mahu lagi
walau kutahu malam ini tidur ku akan enak sekali
aku tak mahu selagi dia belum kutemui

kerja

sekarang han still tak buat any decision what i'm going to do after this; may it be on work, future plan, or even what i'm going to do tomorrow.

i'm very bad at planning and i know that everytime i made a plan, it will fail. (negative giler)

all i know is, "i don't want a stressful career/job, all i want is to control my time"

i talked to my mom and she had given me positive thoughts and suggested some good plans.. hehehe.. thank you mama!

nak keje ke.. aa takutnye.. portfolio pun buruk.. tak yakinnye!

Wednesday, January 12, 2011

awak!

aku mau- once

Kau boleh acuhkan diriku
Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu

Kuyakin pasti suatu saat
Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada

Kau boleh jauhi diriku
Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk masa lalu

More lyrics: http://www.lyricsmode.com/lyrics/o/once/#share

Monday, January 10, 2011

makan masa sakit..

jangan salah faham, han tak sakit la.. tapi ade org gemuk kat rumah ni yang sakit..

bila demam atau sakit, memang tak seronok kan? lidah jadi kurang perasaan, makan semua tak sedap.. mulut pahit..

tapi mak kite semua suka sangat masak benda tawar tu untuk kite kan.. lama2.. jadi favourite.. hahahaha..

dialog biasa, "ala, tawarla.. tak sedap.."

tapi nasi bubur yang tawar tu, kalau kena side dishesnya, mesti makan bertambah.. hahaha..

cntohnya, bawang putih goreng, halia goreng, ikan bilis goreng, sambal ikan bilis masam, tauge plant tumis dan lobak putih tumis.

ehehe.. kalau suka kicap atau lobak asin, bubuh jela.. tapi kalau kena benda2 kat atas ni, kicap pun tak pandang dah..

semua side dishes tu memang tahap maksima punya senang nak buat. meh baca resepi ringkas ni..

bawang putih goreng
- bawang putih diceraikan dari labunya.
- JANGAN BUANG KULITNYA
- ketukkan sikit dalam lesung JANGAN SAMPAI HANCUR
- panaskan minyak masak, gorengkan bawang putih tadi hingga separuh garing
- tutup api, tuangkan bawang putih tadi dgn minyak ke dalam mangkuk kaca

halia goreng
- halia dihiris halus kemudian digoreng sama seperti bawang putih tadi

ikan bilis goreng
-bersihkan ikan bilis, kemudian digoreng sampai garing, kemudian angkat dan toskan

sambal ikan bilis masam
- ikan bilis dibersihkan kemudian ditumbuk bersama bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga separuh hancur. kemudian dgn sedikit minyak, gorengkan sampai bawang layu dan sedikit garing kemudian angkat. perahkan jus limau nipis banyak-banyak biar masam, ikut citarasa anda.

tauge hijau tumis
korang tau kan tauge hijau? tak tau pi tanya kedai sayoq. nampak sangat tak pernah pegi merket tak pun anggap makan sayur tu hanya untuk kambing.. sian.. hehehe.. sayur tu penting untuk kesihatan perut anda terutamanya ya.. jgn harap yakult je.

ha resepinya:
tumiskan udang kering dan bawang putih yang telah ditumbuk dalm minyak panas. kemudian biarkan ia garing sedikit, baru masukkan tauge hijau, sos tiram, dan sedikit air.. bukan nak buat kuah ye.. kacau sekejap, lepas tu, angkat demi menjamin kerangupan tauge hijau tu..

lobak putih tumis
caranya sama saja dgn tauge hijau tumis tapi potongkan lobak putih tu dalam saiz seinci.. tapi gantikan udang kering tu dgn ikan bilis sedap sikit kot.

amacam? malam ni korang bolehla try.. bahan-bahannya pun tak susah cari kan? biasanya ada je kat dapoq anda semua.
aa.. pasal bubur nasi.. suruhle mak korang masakkan.. hehehe.. cari resepi kat blog orang lain na.. :P

try ni pun boleh:



pnut posted at 14-6-2007 15:48

bubur nasi cara saya untuk demam...

rebus beras, dengan air yg banyak....
potong dada ayam, kiub-kiub...
taruk kiub ayam seketul,
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga,
tumbuk sikit bawang putih bawang merah...
nak best lagi boh la udang ke daging ke...

rebus je semua sampai beras hancur jadi cam bubur tu..

then masukkan kentang dan karot yang dipotong dadu...kecik-kecik...

mkn time panas, tabur serbuk lada hitam/lada sulah, daun bawang, daun sup, bawang goreng, ikan bilis...apa-apa je la..

senang dan mudah...try la sure sedap...


sekian selamat mencoba ya..