Sunday, December 27, 2009

nape susah sangat?

han nak balik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tengah sedih-sedih ni banyak lak orang nak call.. takkan nak nangis kat fon.. sakit dada tahan air

mata, tahan nada suara..

ayah called.. tanya ok ke buat keje.. han jawab buat-buat ok dah la..

takde semangat lagi.. gosh teruk gile..

tak pernahnye rase cam ni..

mungkin pernah.. tapi tekanannye sangat kuat..

tadi baru print plan yang tak siap tu..

alhamdulillah ade marsyam.. hantar ke june printing..

sedih la..

takde orang pun kat sekeliling han..

han serah je kat Allah.. tapi macam tak cukup usaha je..

hanie.. kenape la awak camni..

nak jugak buat kerje fokus macam orang lain..

tapi macam biase senang sangat drifted away dan melayan kehendak nafsu..

nak mintak tolong kat orang pun tak tahu,,

tak percaye kat orang ----> mak cakap

entahla.. ye ke?

hari ni bermula dengan ceria tapi lepas tu.. emm entahla..

semakin terase bahangnye..

esok presentation pukul 9 pagi

tak boleh lambat hanie.. nanti langsung tak dapat present

hanie.. nape macam ni? berubah la sikit.. terancang sikit..

kena terancang banyak sebenarnye..

senang-senang je tengok orang lain buat inventory..

lame-lame pun, diorang tahu ape nak buat..

han still blur..

nak buat blur.. nak present nanti lagi la..

macam mane ni..

macam bodo je.. selame bertahun-tahun dok bawah langit uia ni takde belajar ape-ape ke?

kekuatan tu penting.. tapi han dah jumpe die ke belum sebenarnye??






Wednesday, December 23, 2009

buang masa

nurhani hidayah suka buang masa. tahniah. anda andalah candidate untuk menjadi manusia tak bertamadun dan sering tertinggal di belakang. bukan salah orang lain, tapi masalah diri sendiri. kalau sendiri tak ubah, diri sendiri yang rugi. tahniah atas kesedaran anda dan cubalah buat sesuatu untuk materializekan kesedaran tersebut. sekian terima kasih.

memang kalau boleh nak lempang diri sendiri, memang dah buat. macam mana nak buat kerja, semua orang tak boleh tolong. nurhani yang nampak indipendent sebenarnya sangat bergantung kepada orang lain. tak ada persoal assistant, tak tahu nak jadi ketua kepada diri sendiri. bukan seorang insan yang kamil. keyakinan dah lama dimamah masa, atau sengaja dihilangkankah?

nurhani hidayah sangat memerlukan pertolongan, tapi dia tak pernah menunjukkan kesungguhannya untuk meminta bantuan. harga dirinya begitu tinggi, namun jika difikirkan bukannya kerana ego, tetapi tidak mahu menyusahkan orang lain.. makanya, seperti biasa dia akan jatuh dan terbiar di situ beberapa lama, sehingga jiwanya sendiri keluar dan membuatkannya berdiri semula dalam kepayahan.

dek kerana telah jatuh berkali-kali, dia sudah biasa bangun dalam kepayahan itu. dia mahu melonjak keluar, tapi jiwanya sudah terbang meninggalkan jasad yang masih menahan ombak. lalu siapakah lagi yang boleh menariknya walaupun dengan sangat payah? nurhani hidayah masih di situ, merenung alam sekitarnya yang begitu pesat membangun, lalu mendongak, dan jarang sekali dapat menentang mata2 mereka.

terus-menerus bertahan, mengkaji kelemahan, namun tiada penyelesaian. sangat lemah? saya kurang pasti. sejak bila datangnya perasaan rendah diri itu? sejak bila menjadi sangat lemah? sejak bila menjadi sangat stupid? tahniah nurhani kerana anda memang telah berubah.

"manusia memang sentiasa berubah, jika tidak semakin baik, tentunya berubah menjadi semakin teruk"

Sunday, December 20, 2009

Black and White Photography Contest




salam, saya dapat tahu tentang contest ni from http://www.broframestone.com/
saya pun try la nasib..


gambar ni diambil oleh saya sendiri, diedit dgn photoshop sikit pastu bagi die black and white.
aktiviti main mekap ni memang hobi saya di kala cuti sem..
diambil dalam bulan Jun 2009

Saturday, December 19, 2009

to guys out there.. hargailah bini

copy paste from an email sent by khairol anuar, my online buddy

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka.....

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis
nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Allah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses u ngguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor form his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah.
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha
illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha
illalLah' , kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini:
"Laa ilaaha illallah!" x 10

copied from my facebook : The Never-Will-Be- official Wedding Plan

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with d wedding plan!=) At the end, choose d people u want to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know about u!=)

(To do this, go to “notes” under tabs on your profile page, paste these instructions in the body of the note, type your wedding plan, tag d people (in the right hand corner of the app) then click publish.)


1. how old are you?
- i'm 24

2. are you single?
- yes

3. at what age do you think you'll get married?
- below 30

4. do you think you'll marry the person you are with now?
- who is with me now?

5. if not, who do you want to marry?
- my secret crush since i was 9

6. who will be your bridesmaid & bestman?
- anybody available, loved ones.. friends, maybe?

7. do you want a garden/beach or traditional wedding?
- A garden, beach and traditional wedding.. :p

8. where do you plan to go on honeymoon?
- atlantis paradise island, bahamas
Atlantis Bahamas

9. how many guests do you think you'll invite?
- i hope i can invite all my family and extended families,
friends: SKSR, SMGR, Anderson, IIUM
and everybody close to me

10. will that include your exes?
- of course.. loved ones kan.. or loved once?? hehehe

11. how many layers of cake do you want?
- enough for everybody to have a piece of it

12. when do you want to get married, morning or evening?
- evening.. not too cold, not too warm..

13. name the song/tune you'd like to play at your wedding.
- japanese songs.. wahahaha emo j-rocks

14. ur wedding colour theme?
- white, cream, oyster grey, silver.. any colour that will enhance my skin complexion

15. do you prefer fine dining or just normal spoon&fork?knife?
- fine dining, ok.. but that means i have to tighten up my stomach.. (control is the key)

16. champagne or red wine?
- neither

17. honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
- Right after ---> supaya TIDAK PERLU TOLONG BASUH KAWAH & BELANGA after the wedding reception! (aja's answer)
- mine : i won't bother.. whenever is perfect for me.. as long as he is with me

18. money or household items?
- Make it BOTH!

19. how many kids would you like to have?
- a boy and a girl

20. will you record your honeymoon in DVD/CD?
- i won't.. but maybe a brief journal in my diary? and loads of pictures

21. ur dream present fr0m ur future husband?
- a dedicated himself

22. whose wedding plan would you like to know next
- anyone i tagged, male or female!
chanteque kan??

kawaii wedding photos.. cam midori no hibi lak..


an email from my cousin, leya..









unique banget!

Wednesday, December 16, 2009

yarabi

ok.. tak boleh nak cerita panjang lebar.. tapi han happy sangat2..!! emm.. nak cerita.. tapi public la pulak blog ni.. korang.. just doakan han happy and bahagia selalu k? recently, sejak my birthday.. han memang rase sangat happy.. han mungkin tak brape happy dgn my studies.. tapi yang ni, han memang tak boleh berhenti ketawa dan senyum bila teringat.. my roommates pun dah tengok lain macam bile tergelak2 macam ni.. tapi i couldn't help it.. tak boleh nak stop.. sebab dah lame ade dalam diri.. dah tenggelam, tapi tiba2 muncul balik.. emm.. nak mintak advice pun.. tak tau macam mane nak mula.. aiye.. korang.. love u all, ok? u know who u are.. nak sambung senyum dan ketawa balik..

Monday, December 14, 2009

:D

i'm rolling on the floor depressingly, but still feeling like flying in the air..

can somebody tell me what's going on?

happy? i am..

very happy? i really am!

hehehe.. hoping for the best, but i don't want to expect anything worst.

hmm.. la la la.. happy! happy!

Saturday, December 12, 2009

r r r

kak wani, tgk ni..

Thursday, December 10, 2009

my my my


happy!
he appeared on my birthday!
alah kat facebook je pun..

see this!
it's my old bag..
which had been with me since the first week of matriculation program. (may 2003)
which is still my favourite bag.


this is a recipe which we call it as 'oat casserole'
yummy and filled with healthy ingredients


and this is my cute little birthday cake i bought for myself today (i'm not making myself sound pathetic, ok) .. yummy light orange mousse with a dark chocolate piece and dark chocolate ball


and another thing, it's a trial.. emm :p


emm that's all for today
actually i went to the studio at 10 pm to wipe the floor (kat my area je)
balik kul 1.00 am
nasib baik ade si liza.. tumpang motor die sampai roundabout
ok good night baby..

anne!! how are u?
nervous?
hehe

Friday, December 4, 2009

breakdown

sangat teruk ok..

that's all i can say

Thursday, December 3, 2009

lemon-lime juicy salad


bahan-bahan

sebiji timun dipotong dadu
sebiji tomato dibuang biji, dipotong dadu
sebiji bawang besar
segenggam daun sup dicincang
satu sudu kecil serbuk lada hitam kasar
setengah sudu kecil serbuk basil
setengah sudu kecil serbuk oregano
setengah sudu kecil serbuk thyme
satu sudu kecil garam
sebiji lemon (diperah jusnya)
3 biji limau kasturi (diperah jusnya)

cara-cara

1- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk
2- kacau rata
3- sesuai dimakan dengan ayam tandoori, nasi atau apa saja


Wednesday, December 2, 2009

panting


have a chat with my former 'boss'
heh, naa.. gege.. apis os..
got enlightenment.. pencahayaan agung duh.. susah nak cerite dgn org masalah ape bala..
emm.. manela sume geng.. kesian kan tertinggal kat belakang..
dah jatuh, tak reti2 nak bangun..
sendiri pun dah penat mengeluh
nak bangun, tapi ade gam gajah lekat pungkoq kat bangku
so stupid
camane?
the final sem (insya allah, harap sangat2 yg terakhir) dah nak mula
masih di sini.. 'menunggu mati'? takdela sampai macam tu
dah tak larat nak telan dah kata-kata semangat, nasihat, and kutukan from everybody
(ala dah start emosi.. )
sendiri mau ingatla..
tapi ingat-ingat sangat dah tak leh wat keje lak..
orang lain dah bergerak..
mereka pun sangat laju..
nak cope up camane?

hanie..
hikki, smile for me forever, please??

travelling..
travelling..
can u keep it up?