Tuesday, May 12, 2009

copied from adiputra's bulletin posted in friendster

Pelajar-Pelajar Tahun Akhir di Institut Pengajian Tinggi Awam/Swasta adalah tidak dibenarkan membuat sebarang permohonan jawatan dalam Borang Permohonan Online SPA (SPA8i) kecuali bagi jawatan-jawatan seperti berikut:

1. Pegawai Perubatan Gred UD41
2. Pegawai Pergigian Gred U41
3. Pegawai Farmasi Gred U41
4. Pegawai Optometri Gred U41
5. Pegawai Veterinar Gred G41
6. Jururawat Gred U29
7. Jurupulih Perubatan (Anggota) Gred U29
8. Jurupulih Perubatan (Cara Kerja) Gred U29
9. Juru X-Ray Gred U29
10. Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) Gred N17

Ulasan aku kpd adik2 junior:Makin mencabar la korang zaman ni terutama social sciences fields. Tiada lagi express pegawai fresh from campus, (including PTD yg muda2). Dah tak bleh senang2 express masuk gamen da skang. Habiskan belajar baru dpt apply keje.
Ape2 caranya pun, disarankan agar anda melengkapkan diri dengan ilmu bukan sahaja akademik, tetapi dari segi soft skills sebab ianya adalah sama penting dengan pencapaian akademik. Get real! Zaman da berubah. Go join programs and koko activities. Tak guna pointer tinggi tapi tak reti buat kerja. You will not use your 100% academic achievements in work field. That's reality!
Note kalu tak paham:Sblm ni, kita boleh apply post pegawai w'pun tak abis stadi lagi (final year). Proses pengambilan makan masa yg sgt panjang. So what previous applicants did was to apply waktu final year and cuba lepaskan exams and interviews. So by the time waktu graduation jek terus dpt offer masuk gamen. This is an express method which resulted on poor performance due to lack of experience and culture shock. Also freshies have great tendencies to carrier jump which gave losses to an organization. (source from cakap2 kosong membe2 gamens.. u dun have to agree with this)
p/s: just an info for you guys to be prepared. And a nudge for you guys to stop happy hour and focus with your future. Life is real hard out there behind your campus walls. Our degree is a common thing and not a special thing anymore. Many has it.
-Adiputra

2 comments:

Han suka kalau korang komen