Wednesday, April 29, 2009

salah aku ke?

salam..

kalau di universiti han tertekan dengan masalah pelajaran, kat rumah pula han tertekan dengan masalah keluarga. tak besar sangat pun.

yang han nak highlight kat sini is, tok. i love her. it is the utmost thing yang korang kena tahu. tapi kenapa dia perlu jadi macam ni? bukan han berat hati nak jaga dia, tapi ada masanya, permintaan die agak melampau. what i meant here is, bila dia nak duduk lah, when she was never sit up straight since 2 years back, if i remembered properly. secondly, she likes to argue with me whenever she has free time. memang kenyataannya orang tua ada banyak benda yang dia dah tak boleh nak buat sendiri, tapi agak-agaklah kan.. bila kita rasa dia tak boleh buat, perlukah dia buat kita rasa bersalah dengan apa yang kita katakan dengan menyatakan dia pernah buat semua tu dan dia tak sakit seperti mana yang kita lihat dia hari ni. padahalnya, if i recall, rasanya dah hampir 6 tahun kaki kiri tok dah tak boleh dibengkokkan. dah macam-macam cara dibuat; urut, injections by doctors, minum gamat lah apatah lagi. tapi dah sampai umur anggota badan tu dah tak dapat digunakan seperti sediakala. nak buat macam mana lagi. now, she said that her legs are numb, she cannot scrunch her finger toes; she cannot feel the sensation anymore.

is it our fault for not treating her well? or is it just a test for us, to test our patience? maybe. so i need to be very patient. gaduh-gaduh tu biasa lah kan..

and for all of you, readers, menjaga orang tua is sangat susah. trust me. i'm not encouraging you to send them to oldfolks home, it is not one of my options though, you need to be very patient with them. nak buat macam mana kan.. family.. no matter what, still kena take care. well , she has at least give all her love to me. maybe not all of her heart, because i have many other family members, my cousins and all. kena catu .. haha.

4 comments:

  1. peh luahan hati die... tekanan nie yg memberi cabaran dalam kita mengharungi ranjau kehidupan.. ia juga memdewasakan kita...

    harap positif selalu ek.. xde la tertekan sngt

    ReplyDelete
  2. Asslamu'alaikum....wah ada ujian berat yah...tapi bagi pejuang sejati tidaklah ada kata putus asa apalagi susah insya allah pasti ada hikmah di balik semua yang hani jalani...ana yakin tidak ada satu ujian pun yang allah berikan kepada hambanya akan menyusahkan.... coba bayangkan ada yang masih belum bisa ngerawat orang tua sampai dewasa.. berarti Allah akan lebih kasih pahala yang buanyak sekalai pada hani dan tentunya hani harus cakap tuk terima ujian tersebut ...

    ReplyDelete
  3. sabar han..Allah menjanjikan ganjaran yang besar untuk orang yang banyak berkorban untuk org tua. (ecewaa)

    ReplyDelete
  4. ha.. ok bebeh.. thanks semua.. tengah bersabar ni.. kalau tak, dah lari dah.. hehe..

    ReplyDelete

Han suka kalau korang komen