Wednesday, August 3, 2016

sushi bonanza is back!

assalamualaikum 03082016 1714



πŸ‘‰sushi bonanza is back!πŸ‘ˆ



ok. so korang tahu nak buat apa kan?

click link kt atas tu untuk tengok TARIKH promosi



THIS TIME ADA SPECIAL SIKIT.. ADA CONTEST SEMPENA SUSHI BONANZA TU.. KALAU NAK TAHU.. SILA LA CLICK LINK KAT ATAS TU πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†

dan click kat bawah ni untuk cari sushi king terdekat dengan korang k..





maps_new
IHSAN http://sushi-king.com/

Wednesday, July 27, 2016

TART SHELLS RANGUP, CHEESE TARTS YUMMY2

Assalamualaikum 27012016 1429

2 minggu ni rumah bau butter dan cheese sebab adik dan sepupu han dok buat tart shells dan cheesetarts..  Hari ni adikku syasya akan pulang ke ipoh. So sambung perniagaan kat sana balik lepas menambah stok tart shell kat subang ni.  

Sesape nak tempah tart shells kosong atau cheesetarts berinti di ipoh boleh hubungi beliau di:

tacaistaca


Kat klang valley pulak boleh hubungi:

solehah cookies

mix flavour cheesetarts


tart shells


Wednesday, June 22, 2016

SAMYANG

Assalamualaikum 22062016 1330

Orang post kau pun nak post kan? Time2 pose ni memang macam-macam benda kau nak rasa kan? So semalam nak rasa mi segera dari korea yang bercap SAMYANG tersebut.


sumber: http://cavinteo.blogspot.my/


Kebetulan cousin beli. Dia nak try. #eh betullah. Dia beli sebab nak try. Han tumpang la. 

Ok. Al-kisahnya.. nak buka puasa semalam dah singgah bazaar beli daging goreng dan kerabu daun selom. Tapi ade tauge pulaknya dalam kerabu tu. tak sesuai betul. Nanti cepat rosak yang beno nye. 

Balik rumah nasik dah ada.. Cik cousin dah masak senang kot2 takde apa nak makan boleh goreng telur je. Maka dia makan nasik berlauk daging lah semalam. 

Han pulak nak rasa mi segera korea yang kekonon pedas sampai habih sebotoi susu lepas makan. Kan.. tapi nak la ade rasa macam makan makanan sebenar. Maka nak bubuh sayur dan makan dengan daging goreng. Mesti sedap!

So resepi semalam camni je:


Bahan-bahan:

1 bungkus mi segera perisa ayam SAMYANG pedas berapi
Secekak cendawan inoki 
100 gram terung dipotong serong
3 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
Beberapa helai ulam raja 




Cara-caranya:

1- Rendamkan mi segera dalam air panas bersama cendawan inoki yang dibuang akarnya (untuk lembutkan mi dan cendawan. Setelah lembut, toskan airnya. 

2- Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang putih 


tumiskan biar terbit bau yum2


3- Masukkan pula kepingan terung. Kacau-kacaukan supaya tidak garing di sebelah sahaja. 


sumber: http://cavinteo.blogspot.my/


4- Kemudian masukkan perencah mi segera (Han masukkan semua.. hahaha)


ni bukan video nak tgk ade ulat kat celah-celah mi ekk


5- Bila dah naik bau, masukkan mi segera dan inoki yang telah lembut tadi dan kacau-kacaukan seminit-dua supaya rata perencahnya. 


dah siap!


OK. Dah siap untuk dihidangkan bersama ulam raja di sampingnya. Oh jangan lupa ada satu paket kecil seaweed dan bijan yang disediakan.. So taburkan ke  atas mi goreng tersebut. 


dengan bijan dan seaweed


Boleh tambahkan daging ayam atau daging lembu  yang dipotong kecil tapi pastikan masukkan semasa step 1 dan biar daging masak dulu baru sambung dengan step lain.




Review:

Tak pastilah disebabkan dah dimasak atau apa, tapi han rasa orang yang menggambarkan mi segera ni terlalu pedas dan bereaksi "over" dalam viral videos atau blog mungkin tak pernah rasa cili padi atau cili api merah yang dijual di 99 speedmart tu kot. Sebabnya pada Han taklah pedas melampau sampai tahap nak minum susu ke ape ke.. Kepedasan 3/5 je daripada cili kering yang digunakan. Ada rasa ala-ala mi goreng melayu (ada trace kicap) yang terlebih pes cili kering. Maka jadi pedas sikit, Macam order, mi goreng pedas. Haa camtu. Kesimpulannya takde masalah. Boleh cuba lagi masak dgn resepi lain pulak. Mungkin kalau takde bahan tambahan dan sediakannya macam style budak kolej akan menjadikan mi tersebut lebih pedas. Selain tu perencah dia cukup rasa. Pada Han memang sesuai letak semua pes perencah tu. 

Tapi yes. Yang biasanya tak tahan makan pedas, sampai sakit perut nak ke toilet sesaje jangan makan banyak. sekadar nak rasa boleh. Sesudu sahaja tau?

Selamat mencuba!


Saturday, June 18, 2016

just a bit

smiles
warmth
care
attention
patience
love

Y O U

Friday, June 17, 2016

Set pulut kuning

Assalamualaikum.. 17062016 1044

Emmmmmmmmmm

Semalam telah berjaya membuat rendang pedas ayam (mild) dan pulut kuning

Hihi requested by kesayangan.. 

So resepi rendangnya pinjam kat mak sedare. 

Resepi pulut kuning tanak dari blog 

AZIEJAYA     <-------  Best sangat! Banyak resepi yang pada Han mudah difahami untuk beginner sepertiku. EHEK.

Dan kekdahnya memanglah Han selalu ambik/tulis bahan-bahan je.. kadang-kadang measurement pun tak ambik.. pastu masak ikut suka hati :D


Okay Han share resepi pulut kuning dulu yek..





Bahan-bahan:

250 gm beras pulut
1 cawan santan + 1 cawan air 
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit (sebagai pewarna dan tambah rasa savoury)
Daun pisang untuk lapik pengukus

Method:

  1. Basuh beras pulut sebersihnya dan masukkan semua bahan ke dalam periuk. Han tak rendam pun berasnya. Kejar masa. :D
  2. Masa dah menggelegak, kacau-kacaukan dengan harapan tak berkerak kat periuk rice cooker tu
  3. Lepas dah naik api, haaa.. paham tak apa maksud ni? emm maksudnya pulut dah masak, alihkan pulut tu ke pengukus yang dilapik daun pisang. Periuk nasi elektrik kat rumah ni memang sedia ada layer pengukus. So kacau-kacaukan sikit pulut tu dan salinkan aje ke bekas pengukus tu dan isi air kat periuk di bahagian bawah dan tekan balik apinya. <--- main api lagi
  4. Ok sekarang silalah check pulut anda. Agak-agak dah lembut dah boleh tutup api dan biar sejuk sikit barulah tukar bekas. Macam-macam gaya hias ada. Kalau zaman dulu, masukkan dalam bekas berbentuk, ratakan pulut tapi macam bukit, tekan dengan belakang senduk bior nampak berkilat dan cucukkan bunga cengkih

Sambil-sambil masak pulut kita buat rendang pedas ayam pulak. Boleh juga olah resepi ni menggunakan daging lembu dan tambah daun limau purut.

Yang ni resepi memandai-mandai je sebab auntie bagi resepi bahan-bahan dan aturan tanpa measurement



Bahan-bahan A:

1 kilo ayam potong 12
Sedikit serbuk kunyit

Bahan-bahan B:

3 batang serai
1 labu bawang putih
4 biji bawang besar (cheat: maleh nak kupas bawang merah banyak2)
3 cm halia
4 sudu besar cili giling puteri
1 1/2 cawan santan

Bahan-bahan C:

Dua keping asam keping
Sebungkus kecil kerisik 
2 helai daun kunyit 
Garam gula secukup rasa


Method:

  1. Potongan ayam digaul dengan serbuk kunyit.
  2. Hiris Bahan B: serai, bawang putih, bawang besar, halia (julienned). Kalau tak berapa rajin kisar atau tumbuk pun boleh. 
  3. Masukkan semua Bahan B dalam kuali besar, tak perlu minyak ye. Pasang api sederhana dan tutup dengan penutup kuali. Biarkan berbuih-buih dan memekat sedikit.
  4. Selepas tu masukkan ayam yang bergaul serbuk kunyit tadi dan bahan C.
  5. Lepas tu kacau-kacaukan biar rata dan tutupkan kuali. Biarkan menggelegak sedikit dan kacau lagi. Ulangkan proses ni hingga kuah rendang memekat dan sampai ke tahap kekeringan yang anda suka. 
  6. Dalam masa tu, kuah akan masak dan santan akan menjadi minyak. Jangan kacau banyak sangat nanti pecah pulak ayam tu. Tapi kalau rendang ayam hancur pun sedap je sebenarnya. 

Makanya barulah Han tau takdelah susah mana nak masak set pulut kuning ni. Hohoho. Insya allah boleh buat lagi. 

K selamat mencuba. Anggaran masa: 2 jam jek. 


Nampak tak kemalasan ak nk crop gambar tu? huhu

Tuesday, June 14, 2016

Puding karamel

Assalamualaikum 1019 1406216

Semalam kan.. p buka puasa kat rumah kaklong lina sepupu sebelah ayah.
Dia buat puding karamel!! Texture dah sedap. Tapi gula dia terlebih hangus. Walaupun kekdahnya memanglah kena buat gula hangus. Apa pun... meh kita cekidout dia punya resepi. For me.. memang sedap dah. Cuma tang gula tu pahit sikit. Nanti ada masa kita try buat yek?

Bahan-bahan:
1. Susu satu liter
2. Telur 10 biji
3. Essen vanilla 2 tsp
4. Gula caramel 250 g
5. Gula 250 g or less...

Cara-caranya:
1. Buat caramel dulu:
Panas kan gula sampai jadi warna perang, pastu masukkan air sedikit.. dah boleh tutup api .. kacau-kacaukan dia
2. Tuang dalam bekas yg nak masak puding
3. Simmer gula 200 g atau kurangkan ikut suka dengan susu. Biarkan suam2. Letak tepi.
4. Pukul telur dengan essen vanilla.
5. Masukkan susu dengan ke dalam adunan telur. Kacau sebati
6. Selepas itu tuangkan ke dalam bekas puding tadi
7. Bakar pada suhu 175°C untuk 30 ke 40 minit dalam air. Letakkan loyang pembakar dalam dulang dan isikan air.
8. Dah siap boleh sejukkan dalam peti ais dulu. Yummy2!
Ye han tahu ramai yang tere buat ni.. han tak.. hahaha...

cedap2


puding karamel dengan laici

  